Scroll Down
 
 

U.S. Embassy


Oslo, Norway
 
 

Starting in 2005 and consulting to the project architects, CRJA was involved with the planning of a new U.S. Embassy compound in Oslo, Norway.

The site features an existing stream surrounded by meadows and woodland just outside of the city center. The landscape design reflects a theme of preserving and enhancing these natural areas and signifies the regional character of the Oslo landscape. CRJA provided extensive design and grading studies to minimize the visual impact of required security structures and an underground parking area.

The main entry and visitor plazas to the Chancery have sliding bands of granite pavers with placed natural boulders that mimic the geological imprint of the great mountains and fjords of Norway. The existing stream was relocated to be a central feature of the compound, where a riverstone stream bed and slopes scattered with boulders and native plantings creates a riparian feature to collect and cleanse on-site stormwater naturally. New plantings of wildflowers and native grasses re-create the naturalized meadows currently existing on site. Tree species indigenous to Norway were planted to provide shade along walks, frame views of the architecture and screen service areas.

In 2017, the project received LEED Gold certification.

Client
U.S. Department of State Bureau of Overseas Buildings Operations

Size
10 acres

Status
2005-2017

LEED Certification
LEED Gold

Awards
2019 AIA Eastern NY Design Awards: Institutional Honor Award in Design with EYP Architects

Business Line
Embassies

Region
Europe

Team
John Amodeo, Principal
Nicholas Healy, Senior Associate

Architects: EYP

Photo Credit
David Sundberg

Links
Green Details of the New U.S. Embassy in Oslo Embassy officially opened with ribbon cutting ceremony

 
Related Projects
Search