Scroll Down
 
 

U.S. Consulate Site Improvements


Frankfurt, Germany
 
 

Working closely with the project architects, engineers and U.S. State Department personnel at the Consulate General of the United States in Frankfurt, Germany, CRJA-IBI Group developed design and construction documents for phased site improvements to the historic 3-hectare site. Once a German hospital, since the 1940’s the complex has served various purposes, most recently as a U.S. Consulate and support facilities. However, the outdoor courtyard spaces were underutilized and did not contribute to the overall aesthetics of the complex.

Of primary importance, improvements to the Representational entry court were designed to restore the original character of the formal porte-cochere by reducing parking, increasing green space and adding a low masonry wall similar to one that existed until the 1940’s to further define the arrival court. In addition, the use of pervious pavements improved the rate of stormwater run-off.

CRJA-IBI Group also developed design and construction documents for multiple courtyard spaces to improve pedestrian circulation and increase opportunities for outdoor gathering and events for the large number of personnel assigned to this complex. Accessibility and aesthetic improvements were designed for the Consular Visitor arrival, and feature an existing relocated Calder sculpture, “Hextopus.”

 

Frankfurt_siteplan

 

Frankfort_fwingcourtyard_beforeafter

Frankfort_courtyard_beforeafter

Client
U.S. Department of State Bureau of Overseas Buildings Operations

Business Line
Embassies

Region
Europe

Team
John Amodeo, Principal
James Kros, Senior Associate


 
Related Projects