Scroll Down
 
 

Miami University Western Campus Dining


Oxford, OH
 
 

Working with Miami University and the project architects, CRJA-IBI Group’s site design for the new dining commons blurs the line between the building and it’s natural setting.

The dining hall and landscape were designed in harmony with one another and the surrounding rolling topography. One of the project goals was to maintain a low profile that didn’t obstruct the current view shed over the building while accommodating a 46,000 sf dining footprint. This was successfully achieved by stepping the building down the hillside. Extensive greenroofs were introduced to reduce storm water runoff and provide additional insulating benefits to the interior space, all while limiting the amount of exposed roof membrane visible from surrounding residential halls. To connect the interior and exterior spaces, the exterior stone wall finishes were extended back into the interior of the building, expressing transparency through large expanses of clear glass and the projection of stepped interior floor plates out onto exterior patio space. In addition, a series of architectural limestone check dams reach out into the landscape from the building gridlines to form a network of streams and rain gardens designed to promote stormwater infiltration, slow peak flow rates and reduce stormwater pollutants from upland hardscape.

Through the use of native facultative planting, the rain garden corridor thrives during seasonal inundation while being able to withstand the drier summer months. Based on the proximity to water, a collection of native upland meadow, high wet meadow and wet meadow seed mixes were introduced in an effort to naturalize the corridor and integrate it with the existing stream corridor that runs just below the site.

Client
Miami University

Awards
2016 Boston Society of Architects Hobson Honor Award for Design Excellence in Education Facilities

Business Line
Campuses

Region
US Midwest

Team
Christopher M. Jones, Principal
Rick Williams, Senior Associate
Jeffrey W. Bittenbender, Associate

Architects: CBT Architects

Photo Credit
Robert Benson Photography, www.robertbensonphoto.com

 
Related Projects